Wat zijn impact startups en hoe meet je de maatschappelijke impact? Waarom is het belangrijk om deze impact te meten? Wij beantwoorden deze vragen voor je en kunnen je daarnaast helpen met jouw startende onderneming.
Wat is een impact startup
Een impact startup is een startup die een kennisintensief product, dienst of proces ontwikkelt dat bijdraagt aan een betere maatschappij en milieu. Het heeft een sociale/maatschappelijke positieve impact. Denk hierbij aan een uitvinding waarbij bijvoorbeeld plastic verspilling wordt tegengegaan.
Hoe meet je de maatschappelijk impact?
Je wilt graag de positieve impact van jouw startup meten, maar waar begin je? Hoe weet je of de impactmeting goed is? Hoe interpreteer je de resultaten? Een impactmeting voer je uit op verschillende niveaus en manieren en in verschillende fases. Er zijn drie vragen die van toepassing zijn bij het opzetten van een impactmeting.
1. Wat is het doel?
2. Wat is het thema of impactdoel van de organisatie?
3. Wat is het startpunt van de ondernemer?
Het Impactpad
Voor het meten van een impact startup doorlopen we het impactpad, bestaande uit vijf verschillende niveaus.
- Sociale missie- en impactdoelstellingen expliciet maken
Het eerste niveau start je met het analyseren van het maatschappelijk probleem. Dit doe je om beter te begrijpen waarom dit probleem er is en wat er nodig is om het op te lossen. Dit doe je in de opstartfase van je startup of als je nieuwe activiteiten wilt uitrollen. - Verandermodel uitwerken en valideren
Als de missie- en impactdoelstellingen zijn geformuleerd, werk je in het tweede niveau stapsgewijs uit hoe je dit met jouw startup wilt bereiken. Welke effecten treden op door jouw idee en hoe is de impact op lange termijn? Door deze effecten letterlijk uit te tekenen, werk je de invloed hiervan overzichtelijk uit. - Directe resultaten (outputs) bijhouden
Het derde niveau staat in het teken van het bijhouden van de resultaten. Dus als jij bijvoorbeeld een duurzaam product hebt dat plastic verspilling tegen gaat, dan houd je bij hoeveel producten je verkoopt en het percentage gerecycled plastic. - Missie-gerelateerde effecten meten
Je wilt ook graag dat de impact je maatschappelijke missie raakt. Begin met het meten van je belangrijkste doelgroep en de verwachte effecten daarop, gerelateerd aan je missie. Heb je meer bewustwording onder consumenten beloofd, dan begin je de meting bij jouw consumenten. - Werken aan volledig inzicht en stevige onderbouwing
Tijdens het laatste niveau kijk je of het nodig is je meting steviger te maken. Dit kan je doen door diepte-interviews te houden naast de afgenomen enquête. Of je kan de steekproef van je enquête uitbreiden zodat de betrouwbaarheid groter wordt.
De vijf stappen zijn beknopt behandeld. Wil je hier meer informatie over? Lees dan meer over het impactpad.
Waarom wil je de impact inzichtelijk hebben?
Impact startups hebben vaak een maatschappelijke missie, waarmee ze een impact willen maken. Het is niet gek dat je graag wilt weten of je deze missie realiseert en in hoeverre. Om hierachter te komen zul je de maatschappelijke impact moeten meten. Door dit inzichtelijk te maken krijg je een beeld van wat goed gaat en op welke manier. Zo kun je tijdig bijsturen, je impact vergroten of zelfs maximaliseren. Daarnaast kun je bij jouw stakeholders (financiers, consumenten, overheid en media) kenbaar maken wat je hebt bereikt en wat de maatschappelijke waarde is van jouw startup. Met de resultaten kun je stakeholders overtuigen, je startup versterken en jezelf onderscheiden van de concurrentie.
Het verhaal van Orbisk, een duurzame starter
Orbisk is een impact startup die in 2019 de eerste volledig geautomatiseerde voedselafval monitor ontwikkelde. Via een geïntegreerde weegschaal en een smart camera in de groene afvalcontainer kunnen horecaondernemers zonder enige moeite in kaart brengen hoeveel voedsel er verloren gaat. Maar niet alleen hoeveel, ook wanneer en waarom. Hierdoor kunnen chefs hun porties beter balanceren, de voorraad optimaliseren en efficiënter plannen. Een enorm duurzame uitvinding natuurlijk, maar daarnaast ook van invloed op de winstgevendheid. Men kan namelijk besparen op inkoop, personeel en afvalverwerking. Orbisk wil voedselverspilling op grote schaal bestrijden en tegen 2025 meer dan 100 miljoen kilo voedselverspilling besparen in professionele keukens.
Start jouw eigen duurzame onderneming
Heb jij ook een duurzaam en innovatief idee waarmee je impact kan maken op lokaal, nationaal of internationaal niveau? Start dan jouw eigen duurzame onderneming. Weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken of heb je niet de financiële middelen? Kijk dan of Starterslift je hiermee kan helpen.
Word ondersteund door een business developer
Via Starterslift kun jij professionele begeleiding krijgen voor jouw startup. Je kunt in contact komen met een business developer via Tilburg University, Avans Hogeschool, Breda University of applied sciences, Fontys Hogescholen, Midpoint Brabant of NV Rewin. Als je daar nog geen contactpersoon hebt, kun je dit contactformulier invullen. Wij zorgen dan dat je spoedig een business developer toegewezen krijgt.
Financiële steun vanuit Starterslift
Bij Starterslift kun je financiële steun aanvragen voor jouw startup. Je kan maximaal €50.000,- lenen en je moet minimaal €5.000 lenen. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. De lening wordt verstrekt aan jouw startup, je staat daar niet persoonlijk garant voor.
Over Starterslift Investments
Starterslift Investments is een pre-seed fonds voor studenten en medewerkers van Tilburg University, Avans Hogeschool, Breda University of Applied Sciences, Fontys Hogescholen en voor startups uit de provincie Noord-Brabant. Het aanvragen van een lening en contact met Starterslift Investments verloopt altijd via een business developer binnen jouw kennisinstelling of bij de ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant of Rewin.
Het Starterslift Investments fonds is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Breda en de gemeente Tilburg.
Starterslift investments B.V.
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg