Wil jij samen een bedrijf starten, dan is het verstandig om goed onderzoek te doen. Hoe kies je de juiste partner, welke rechtsvorm past bij jullie en welke afspraken moet je zeker maken. Er komt veel op je af, maar met een grondige voorbereiding en de juiste kennis kun je de uitdagingen aan.
Het kiezen van de juiste partner
Als je samen een bedrijf wil beginnen, dan is de keuze van de juiste partner erg belangrijk. Maar hoe weet je nou wie de juiste partner is? Zorg ervoor dat deze persoon dezelfde visie en waarden met jou deelt. Het liefst kies je voor iemand met vaardigheden die jij zelf in mindere mate beschikt. Passen jullie werkstijlen bij elkaar en sluiten jullie persoonlijkheden goed bij elkaar aan? Liggen jullie op een lijn qua ambities? Het gaat om vertrouwen, gedeelde doelen en een duidelijke rolverdeling om voor een succesvolle samenwerking.
Een bedrijf starten met een vriend/vriendin
Samen een bedrijf starten met een vriend of vriendin kan iets heel moois zijn, maar ook uitdagend. Privé en zakelijk kan door elkaar lopen, wat eventueel conflicten kan veroorzaken. Bespreek van tevoren hoe jullie omgaan met bijvoorbeeld meningsverschillen. Plan op regelmatige basis een evaluatie in waarin je de samenwerking en bedrijfsontwikkeling bespreekt. Met goede en open communicatie zorg je voor een sterke zakelijke samenwerking die geen invloed heeft op de vriendschap.
Duidelijke afspraken maken
Samen ondernemen betekent ook duidelijke afspraken maken om tot een succesvolle samenwerking te komen. Spreek verantwoordelijkheden en verwachtingen uit en leg afspraken vast zodat je misverstanden kan voorkomen. Hiermee bedoelen we niet alleen wie welke taken uitvoert, maar ook wie beslissingen maakt, hoe de winst wordt verdeeld en hoe jullie omgaan met een zakelijk meningsverschil. Jullie kunnen zelfs overwegen om een samenwerkingsovereenkomst op te stellen. Dit geeft juridisch gezien ondersteuning als dat nodig is.
Rechtsvorm kiezen
De juiste rechtsvorm kiezen is ook een belangrijke stap als je samen een bedrijf start. Het heeft namelijk invloed op de persoonlijke aansprakelijkheid, fiscale verplichtingen en flexibiliteit van jullie bedrijf. Het kiezen van de juiste rechtsvorm hangt samen met jullie bedrijfsdoelen en de gewenste verantwoordelijkheid. Iedere rechtsvorm heeft voor- en nadelen. We leggen de meest gangbare rechtsvormen voor je uit.
Vennootschap onder firma (vof)
De vennootschap onder firma is een rechtsvorm waarbij twee of meer personen als vennoten samenwerken en ze gezamenlijk aansprakelijk zijn. Bij een vof kan je de winst onderling verdelen met elkaar. Het is een makkelijke structuur om op te zetten en heeft weinig administratieve kosten. Het is wel goed om te weten dat jullie beiden privé aansprakelijk zijn voor mogelijke schulden vanuit het bedrijf. Schuldeisers kunnen dus persoonlijke bezittingen opeisen als het bedrijf niet meer aan de verplichtingen kan voldoen. Een VOF schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KvK).
Besloten vennootschap (bv)
Een besloten vennootschap (bv) is een van de meest gekozen rechtsvormen voor partners waarbij niet iedereen persoonlijk aansprakelijk wil zijn. Bij deze vorm is het bedrijf een zelfstandig rechtspersoon, waardoor aandeelhouders niet privé aansprakelijk zijn. Een bv heeft ook meer mogelijkheden als het gaat om externe investeerders en groeikapitaal. Voor het opzetten van een bv moet je statuten op laten stellen door een notaris en je moet het bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK).
Commanditaire vennootschap (cv)
Deze vorm lijkt op een vof, maar heeft stille en beherende vennoten. Beherende vennoten zijn actief betrokken bij de bedrijfsvoering en zijn volledig aansprakelijk, terwijl stille vennoten alleen financiële bijdragen leveren. Je kiest voor een cv als één of meerdere partners willen investeren, zonder bemoeienis in het bedrijf. Dit zorgt voor extra financiële middelen, zonder dat alle partners evenveel risico dragen. Stille vennoten lopen alleen het risico hun inleg kwijt te raken, terwijl beherende vennoten ook met hun privévermogen aansprakelijk zijn. Ook een CV schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KvK).
Maatschap
Met een maatschap werk je samen met twee of meer personen om een gezamenlijk doel te bereiken. Dit komt vaak voor in de zorg of in de juridische sector. Iedere partner draagt bij aan de onderneming en krijgt zijn deel van de winst. Bij een maatschap ben je verantwoordelijk voor eigen verplichtingen, dat betekent dat partners alleen aansprakelijk zijn voor eigen fouten en niet die van een ander. Een maatschap is aantrekkelijk voor professionals die hun krachten willen bundelen, maar de verantwoordelijkheiden willen scheiden. Dit maakt het perfect voor dienstverlenende sectoren.
Coöperatie
Een coöperatie is een vorm waarbij meerdere personen zich verenigen om gezamenlijke voordelen te behalen. Dit kan je op verschillende manieren invullen, zoals bijvoorbeeld gezamenlijke inkoop of het bieden van een platform voor diensten. Alle leden hebben zeggenschap en delen in de opbrengst. De aansprakelijkheid kan verschillen, dat hangt af van het type coöperatie. Deze vorm biedt flexibiliteit en schaalvoordelen. Schrijf je coöperatie in bij de Kamer van Koophandel (KvK).
Financiën en investeringen
Een bedrijf beginnen kost geld, en als je samen een bedrijf start, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over hoe de financiering wordt geregeld. Denk hierbij aan eigen kapitaal, leningen of externe investeerders.
- Eigen inbreng: Hoeveel kapitaal brengt elke partner in? Dit kan in geld zijn, maar ook in de vorm van activa zoals apparatuur, of in kennis en arbeid.
- Leningen: Als jullie van plan zijn om geld te lenen, zorg er dan voor dat beide partners de voorwaarden van de lening volledig begrijpen. Wie is verantwoordelijk voor de terugbetaling, en wat gebeurt er als het bedrijf de lening niet kan terugbetalen? Starterslift kan helpen met een gunstige financiering speciaal voor startups in Brabant.
- Externe investeerders: Soms is het nodig om externe investeerders aan te trekken. Dit kan een aandeel in het bedrijf betekenen, dus het is belangrijk om goed na te denken over hoeveel zeggenschap je bereid bent af te staan aan derden.
Het opstellen van een financieel plan en het inwinnen van professioneel advies is cruciaal om de financiën goed te beheren. Een business developer vanuit Starterslift kan je hierin begeleiden, zodat jullie samen de juiste keuzes maken voor een succesvolle start.
Persoonlijke en zakelijke balans
Samen een bedrijf beginnen kan soms lastig zijn met het vinden van een goede balans tussen persoonlijke en zakelijke belangen. Zeker als je samenwerkt met een vriend of familielid. Om conflicten te voorkomen is het handig om vooraf afspraken te maken over werktijden, verantwoordelijkheden en vrije tijd. Een gezonde balans tussen werk en privé helpt jullie te focussen op de opbouw van jullie bedrijf.
Extra aandachtspunten voor een kennisintensieve startup
Kennisintensieve startups hebben vaak te maken met nog een extra uitdaging. Naast financiering speelt ook intellectueel eigendom een belangrijke rol. Besteed hier aandacht aan door na te denken over hoe jullie je kennis en innovatie beschermen en vastleggen. Denk aan een patent of merkenrecht. Het kan ook slim zijn om gespecialiseerde investeerders te benaderen, omdat zij niet alleen financieel een bijdrage leveren, maar ook bepaalde expertise inbrengen. Bij Starterslift begrijpen we die behoeften. Wij kunnen je niet alleen een startkapitaal leveren, maar ondersteunen ook op strategisch vlak, omdat je gebruik kan maken van een business coach.
Intellectueel eigendom (IP) beschermen
Zoals hierboven al kort benoemd speelt bij kennisintensieve startups intellectueel eigendom een grote rol. Dat komt omdat dit vaak het belangrijkste onderscheidende vermogen van het bedrijf is. Maak gelijk vanaf het begin goede afspraken over het eigendom zoals patenten, auteursrechten, software of andere kennis. Je bent dan juridisch beschermd, maar het voorkomt ook conflicten tussen de eigenaren van het bedrijf en andere betrokkenen.
- Afspraken over IP-bezit: Bepaal wie de rechten bezit op ideeën, producten en technologieën die tijdens de samenwerking worden ontwikkeld. Dit moet in contracten worden vastgelegd.
- Non-disclosure agreements (NDA’s): Zorg ervoor dat jullie gevoelige bedrijfsinformatie en innovaties beschermen door NDA’s op te stellen, vooral bij het samenwerken met externe partijen.
Door goed om te gaan met IP-bescherming waarborg je de waarde van jullie kennis en innovaties, waardoor de startup zich veilig kan ontwikkelen en uitbreiden.
Langetermijnvisie opbouwen
In een kennisintensieve startup kan het langer duren voordat commerciële successen zichtbaar worden, omdat de ontwikkeling van diensten en producten vaak tijd en geduld vergt. Daarom is het belangrijk om vanaf de start een duidelijke langetermijnvisie te hebben waar beide partners achter staan. Deze visie helpt om koers te houden, ook als de groei en winstgevendheid op korte termijn uitblijven. Bij een langetermijnvisie moet je bedenken wat je wil met innovaties, marktpositie en groeiambities.
Samen een kennisintensieve startup beginnen?
Wil jij graag met een mede ondernemer een bedrijf beginnen? Starterslift kan jou helpen met de juiste begeleiding en een aantrekkelijke lening. Voldoen jullie aan de voorwaarden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Over Starterslift Investments
Starterslift Investments is een pre-seed fonds voor studenten en medewerkers van Tilburg University, Avans Hogeschool, Breda University of Applied Sciences, Fontys Hogescholen en voor startups uit de provincie Noord-Brabant. Het aanvragen van een lening en contact met Starterslift Investments verloopt altijd via een business developer binnen jouw kennisinstelling of bij de ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant of Rewin.
Het Starterslift Investments fonds is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Breda en de gemeente Tilburg.
Starterslift investments B.V.
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg