Heb jij een goed idee voor een innovatief product, een oplossing voor een maatschappelijke uitdaging of heb je een uitvinding gedaan? Dan kun jij een startup beginnen! Maar hoe zit dat precies? Waar start je? Waar moet een startup aan voldoen? Wij leggen je uit welke stappen je moet nemen als je een startup wilt beginnen. Van het het idee tot de financiering en van patent aanvragen tot naar het doorgroeien tot een scale up.
Hoe start je een startup?
Wat de definitie van een startup precies is, staat niet beschreven in de Dikke van Dale. Een officiële omschrijving is er dan ook niet. Bij Starterslift Investments maken we gebruik van een aantal voorwaarden zodat we toch een onderscheid kunnen maken tussen een startup en een ‘normaal’ startend bedrijf. Wil je een startup beginnen dan moet je aan onderstaande voorwaarden voldoen:
- De startup is een jonge onderneming: de startup mag niet ouder zijn dan 5 jaar.
- De startup is innovatief: het product of de dienst moet vernieuwend of grensverleggend zijn. Dit kan door het gebruik van een nieuwe technologie of door een bestaande techniek op een innovatieve manier te gebruiken. Je businessmodel moet nog ontwikkeld worden.
- De startup heeft ambitie: het bedrijf moet de ambitie hebben om een miljoenenomzet te draaien.
- De startup heeft een verwachte impact: Het product of dienst moet een maatschappelijke impact hebben.
Beschrijf je idee tot in detail
Wil jij een startup beginnen, doe dan goed onderzoek en beschrijf je idee tot in detail in een businessplan. Met een goed businessplan maak je je geloofwaardig voor eventuele investeerders. Dit plan bestaat uit de volgende onderdelen:
Jouw idee lost een probleem op
Je kan het idee zelf heel goed vinden, maar het gaat erom dat klanten er behoefte aan hebben. En er ook voor willen betalen. Beschrijf welk probleem er met jouw idee wordt opgelost.
Andere oplossingen voor hetzelfde probleem
Zijn er al oplossingen voor dit probleem? Het is belangrijk om dit goed in kaart te brengen. Het kan zijn dat jouw idee niet zo innovatief is als jij zelf dacht. Kijk goed op internet, vakbladen, social media en beurzen of jouw idee toevallig al bestaat.
Is het product of dienst onderscheidend genoeg?
Je hebt inmiddels onderzocht of jouw idee al bestaat en of er alternatieven zijn voor hetzelfde probleem. Nu is het van belang om te kijken naar het onderscheid ten opzichte van alternatieven. Is jouw idee écht innovatief? En is dit idee interessanter dan de alternatieven?
Beschrijf je doelgroep
Beschrijf wie jouw klanten zijn en wie de gebruikers. Wat is het verschil? Een klant is degene die betaalt, maar een gebruiker niet per se.
Kom je erachter dat je een brede doelgroep hebt? Splits de doelgroep dan op in specifiekere klantsegmenten. Een product voor de hele wereld is lastiger te verkopen dan voor specifieke klanten.
Vermarkten
Denk vervolgens na over hoe je jouw innovatieve product of dienst onder de aandacht kan brengen bij jouw doelgroep. Bouw je daarbij ook klantrelaties op?
Productie
Ga je de productie zelf oppakken of besteed je het uit? Neem eventueel contact op en vraag naar de mogelijkheden voor een prototype of ga hier zelf mee aan de slag. Op deze manier kan je snel starten en doorontwikkelen via de lean startup methode.
Financiering
Je wilt een startup beginnen. Daar is vaak geld voor nodig. In het businessplan neem je op hoe je geld wilt verdienen. Ga je bijvoorbeeld jouw product verkopen of verhuren? Daarnaast moet je de kosten in kaart brengen. Wat heb je aan financiën nodig? Kom je in aanmerking voor een financiering vanuit Starterslift?
Vraag patent aan als dat nodig is
Enkel een idee kun je niet laten vastleggen, maar de uitwerking van een product, dienst of proces wel. Dit kan met het model-, octrooi- of merkrecht. Dit leg je vast in het i-DEPOT van BOIP.
Je uitgewerkte idee vastleggen hoeft je niet per se te doen, maar door dit wel te doen heb je juridisch bewijs dat jij het idee op een bepaald moment hebt bedacht of ontworpen. Je kan van alles vast laten leggen in het i-DEPOT. Een boek, film, ontwerp, prototype, een uitvinding. Noem het maar op.
BOIP moet jouw i-DEPOT geheim houden. Je kan er zelf voor kiezen om het openbaar te maken. Dit kan ook slechts een gedeelte van jouw idee zijn.
Is jouw idee een product of dienst geworden, dan kan je dit beschermen met intellectueel eigendomsrecht. Iemand anders mag dan niet hetzelfde product maken, dezelfde dienst leveren of jouw merknaam gebruiken.
Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Wil je van je startup een officieel innovatief bedrijf maken, dan is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel verplicht. Je legt dan vast wat de onderneming daadwerkelijk doet en daarbij alle gegevens met betrekking tot de startup (omvang, adresgegevens). Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel kan niet (volledig) online, maar doe je bij een vestiging in jouw regio. De inschrijving kost €50,- en nog eens €15,- als je een uittreksel wil. Denk ook goed na welke rechtsvorm bij jou past, bijvoorbeeld een eenmanszaak, een besloten vennootschap of een vennootschap onder firma.
Krijg hulp bij een startup beginnen
Bij het beginnen van een startup komt veel kijken. Wij kunnen ons voorstellen dat je daar wat hulp bij kunt gebruiken. Via Tilburg University, Avans Hogeschool, Breda University of applied sciences, Fontys Hogescholen, Midpoint Brabant of NV Rewin kun je in contact komen met een business developer. Heb je nog geen contactpersoon en voldoe je wel aan de voorwaarden, vul dan ons contactformulier in. Wij zorgen ervoor dat je spoedig een business developer toegewezen krijgt.
Regel de financiering
Wanneer je een startup wilt starten heb je vaak een financiering nodig. Begin je een startup en is deze gevestigd in Brabant? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een startup financiering vanuit Starterslift. Deze lening is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Brabant en de gemeenten Breda en Tilburg.
De financiering gebeurt in de vorm van een lening. Deze lening los je af gedurende een bepaalde looptijd. Binnen enkele dagen kun jij al goedkeuring krijgen op jouw aanvraag. Ben je benieuwd of jouw startup in aanmerking komt? Bekijk de voorwaarden hier.
.
Groei door naar een scale up
Loopt je startup goed en begin je winst te draaien? Dan kun je doorgroeien naar een scale-up. Bij het doorgroeien moeten er verschillende keuzes gemaakt worden:
- Ga je personeel aannemen? Het bedrijf groeit en de kans is groot dat je het werk niet meer alleen aan kan. Dit kan het moment zijn om personeel aan te nemen.
- Kun je leidinggeven? Groeit jouw bedrijf, dan moet je ook gaan managen. Past dit niet bij jou, dan is het verstandig om een manager aan te nemen.
- Wil jij verder met je bedrijf dan moet je geld investeren. Hoe ga je deze financiering regelen?
- Wil je blijven groeien of wil je snel geld verdienen? Is het laatste van toepassing dan kun je eventueel je bedrijf verkopen.
Een scale-up heeft als startup meerdere investeringsrondes overleefd en maakt winst. Het bedrijf heeft drie jaar een omzetgroei van minimaal 20% per jaar en heeft vanaf het begin minimaal 10 medewerkers. Na vijf jaar moet een omzet van minimaal vijf miljoen behaald zijn. Helaas heeft niet elke startup de potentie om door te groeien tot een scale-up. Slechts één op de 200 startups ontwikkelt zich door tot een zeer succesvolle onderneming na vijf jaar.
Nog vragen?
Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen over het beginnen van een startup, de financiering vanuit Starterslift of de begeleiding door een business developer? Neem dan contact met ons op.
Over Starterslift Investments
Starterslift Investments is een pre-seed fonds voor studenten en medewerkers van Tilburg University, Avans Hogeschool, Breda University of Applied Sciences, Fontys Hogescholen en voor startups uit de provincie Noord-Brabant. Het aanvragen van een lening en contact met Starterslift Investments verloopt altijd via een business developer binnen jouw kennisinstelling of bij de ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant of Rewin.
Het Starterslift Investments fonds is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Breda en de gemeente Tilburg.
Starterslift investments B.V.
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg
Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen