Heb jij een innovatief idee, maar heb je nog niet de juiste faciliteiten om de gewenste groei te realiseren? Een startup incubator biedt jou toegang een groot netwerk, waardoor jouw startup naar een hoger niveau getild kan worden. Ze leveren kennis, werkplekken, toegang tot materialen en belangrijke inzichten. We leggen je hier uitgebreid uit wat startup incubators zijn. Ontdek hun krachten. Leer hoe ze ondernemers ondersteunen en kansen bieden voor succesvolle bedrijfsontwikkeling en groei.
Wat is een incubator
Een incubator is vaak een gebouw, netwerk en community inéén die startups in hun vroege ontwikkeling ondersteunt. Het doel is om hulp te bieden bij huisvesting, financiering en bedrijfsadvies maar ook om startende ondernemers in een community bij elkaar te brengen. Hierdoor kunnen innovatieve startups de eerste levensfasen met succes afronden. Er zijn verschillende soorten startup incubators met ieder hun eigen expertise. De ene incubator is gespecialiseerd in een specifieke branche zoals de gezondheidszorg en anderen hebben ervaring in twintig verschillende branches.
Hoe kunnen ze je helpen
Startup incubators bieden waardevolle hulp zodat jij jouw innovatieve idee succesvol kan realiseren. Met dit programma kun jij profiteren van advies, middelen, netwerk en financiering. Met hulp van een incubator kun jij jouw startup goed van de grond laten komen en wellicht ook laten doorgroeien tot een scale up.
1. Gelijkgestemde
Via startup incubators krijg jij toegang tot een groot netwerk. Dit kunnen, investeerders en specialisten zijn, maar ook andere startups die hetzelfde proces als jij hebben doorlopen. Hierdoor heb jij de mogelijkheid tot uitwisseling met andere ambitieuze ondernemers, deel je successen en zorgen, je manieren om launching customers te overtuigen en om te gaan met teleurstellingen. Leer van elkaar en help elkaar in lastige tijden. De kennis en ervaring die jij vanuit deze groep kan verzamelen is onwijs waardevol. Je kan elkaar verder helpen. Samen sta je sterk!
2. Mentorschap
Hoewel incubators meestal niet dezelfde intensieve en persoonlijke mentorschap bieden als het kortere accelerator programma, hebben ze wel een team van mentoren en professionals klaarstaan die de deelnemers adviseren. Via deze mentoren krijg jij toegang tot een netwerk aan ervaring en kennis. Het mentorschap is van onschatbare waarde als jij jouw innovatieve idee via een startup van de grond wil krijgen.
3. Financieringsmogelijkheden
Als je een innovatief idee hebt, dan kost het doorgaans flink wat geld om dit te realiseren. Denk aan de huur van een pand, salarissen, maar ook de productiekosten. Je moet dus op zoek naar een mogelijkheid om dit te kunnen financieren. Bij het aanvragen van financiering moet je bij bepaalde partijen verschillende financieringsrondes ‘overleven’. Er zijn incubators die hierin gespecialiseerd zijn en jou feilloos kunnen begeleiden en adviseren. Voldoe jij aan de voorwaarden en vraag je een voorwaarden aan bij Starterslift, dan zorgen wij ervoor dat jij gekoppeld wordt aan een business developer die jou hierbij helpt.
Partijen en programma’s
Iedere incubator heeft eigen specialismen. Er zijn diverse programma’s, mentoren en communities. Wereldwijd zijn er ruim 7.000 incubators te vinden waar jij uit kan kiezen. Zelfs Nederland heeft tientallen incubators die jou kunnen helpen. Hieronder vind je de belangrijkste incubators binnen Nederland, Europa en wereldwijd.
Nederland
1. B’wise
2. IQONIC
3. Yes! Delft
4. Rockstart
5. Utrecht Inc.
6. Impact hub
Europa
1. Seedcamp
2. CodeBase
3. Ignite
4. Antler
5. Entrepreneur First
Wereldwijd
1. Capital Factory
2. The DMZ at Ryerson University
3. TechNexus
4. Wayra
5. Le Camp
Hoe kies je de beste partij?
Sta jij op het punt om een startup incubator te kiezen maar weet je niet goed waar je op moet letten? Wij hebben een aantal belangrijke punten voor je op een rij gezet:
- Kennis van de startup incubator: incubators zijn vaak gespecialiseerd in een bepaald gebied, zoals techniek of impactvolle startups. Sluit de specialisatie van de incubator aan bij jouw startup?
- Hoe groot is het netwerk: hoe groter het netwerk, hoe meer kansen het voor je biedt. Een goed netwerk is onmisbaar om verder te groeien, maar het kost ook veel tijd om op te bouwen. Sluit jij je aan bij een incubator dan mag jij gebruik maken van dat netwerk. Zoek van te voren goed uit of het netwerk van de incubator aansluit bij wat jij nodig hebt.
- Is er een inhoudelijk programma: dit is doorgaans de reden waarom starters zich aansluiten bij een incubator. Maar niet alle incubators bieden dezelfde hulp. Kijk goed naar het programma van een incubator en bepaal of dit aansluit bij jouw behoeften aan hulp. Het ene programma is gericht op begeleiding bij het opzetten van een businessplan, het andere is een gespecialiseerd groeiprogramma.
- Wat is het verdienmodel: moet je eenmalig inschrijfgeld betalen of ben je de incubator maandelijks een bedrag schuldig? Een maandelijks bedrag kan flink oplopen, maar inschrijfgeld kan ook erg hoog zijn. Daarnaast kan het ook zijn dat een startup incubator een percentage vraagt van de omzet of ze willen aandelen in ruil voor hun kennis. Het is verstandig om te kijken wat het voordeligst is voor jou.
Inspirerende succesverhalen
Senz
De eerste Senz paraplu werd zo’n tien jaar geleden voor het eerst opengeklapt. Inmiddels zijn er ruim drie miljoen paraplu’s verkocht. Het merendeel daarvan in Nederland. Het bedrijf is opgericht door een aantal mannen en komt voort uit de YES!Delft incubator. Senz heeft aerodynamische stormparaplu’s die zich aanpassen aan het weertype. YES!Delft incubator heeft Senz op technisch vlak ondersteund. In de tussentijd heeft de startup meerdere designprijzen mogen ontvangen, variërend van een Dutch Design Award en Red Dot, tot vermelding in Time Magazine als beste uitvinding van het jaar.
Kaplock – Vander Ventions
Vander Ventions – the inventors company – is een veelbelovende startup met vele innovatieve ideeën. Zo hebben zij Kaplock ontwikkeld. Kaplock is een innovatieve kapstok die diefstal van jassen voorkomt. Tijdens corona kwamen er een aantal projecten stil te liggen, waardoor liquiditeitsproblemen ontstonden. Door een overbruggingslening af te sluiten bij Starterslift konden zij toch gewoon de salarissen doorbetalen. Binnen twaalf dagen hadden de eigenaren het proces van aanvraag tot goedkeuring doorlopen. Tijdens dit proces werden zij succesvol begeleid door Arthur Nijhuis van B’WISE, die startups op meerdere vlakken ondersteunt.
Incubator vs Accelerator
Startup incubators steunen innovatieve startups om hun idee om te zetten naar een succesvol businessmodel. Tegen een voordelige prijs bieden zij hulp op verschillende gebieden gedurende een periode van een of twee jaar. Een startup accelerator heeft dezelfde missie, maar hun programma heeft een veel kortere looptijd, namelijk tussen de drie en zes maanden. Het werkveld is vooral gericht op financiering, maar ook op technische aspecten.
Startup incubators in Noord-Brabant
In Noord-Brabant werken dertien partners samen in een startup en incubator programma. Deze partners bestaan uit kennisinstellingen, ontwikkelingsmaatschappijen en de provincie Noord-Brabant. Per thema zijn er verschillende partijen met belangrijke specialismen. Vele incubators zijn winstgedreven, maar deze samenwerking is dat niet. Deze partners hebben allen als doel startups in Brabant te helpen door middel van kennis, community en financiering. Ze willen graag helpen met de ontwikkeling van vaardigheden en inzichten zodat jij als eigenaar van de startup zelfverzekerder in je schoenen staat en toegang hebt tot bepaalde kennis en materialen.
Onze samenwerking met de Brabantse startup incubators
Bij Starterslift werken wij samen met de Brabantse startup incubators. Bij ons kan je terecht als je financiering nodig hebt voor je startup, mits je gevestigd bent in Brabant natuurlijk. Bij de aanvraag van je financiering koppelen we je gelijk aan een business developer van het startup incubator programma.
Geef jouw bedrijf een kickstart
Denk jij een innovatief idee te hebben, maar kun je nog wat kennis en middelen gebruiken? Dan is het deelnemen aan een van de programma’s, via een Brabantse startup incubator, wat voor jou. Of heb jij eerst financiering nodig om de eerste stappen te kunnen zetten? Starterslift helpt jou hier graag bij. Wij bieden verschillende financieringsmogelijkheden voor startups in Brabant aan. Bekijk welke het beste bij jou past. Na jouw aanvraag hebben wij enkele dagen nodig om hierop te reageren.
Over Starterslift Investments
Starterslift Investments is een pre-seed fonds voor studenten en medewerkers van Tilburg University, Avans Hogeschool, Breda University of Applied Sciences, Fontys Hogescholen en voor startups uit de provincie Noord-Brabant. Het aanvragen van een lening en contact met Starterslift Investments verloopt altijd via een business developer binnen jouw kennisinstelling of bij de ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant of Rewin.
Het Starterslift Investments fonds is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Breda en de gemeente Tilburg.
Starterslift investments B.V.
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg