Heb jij je verdienmodel al uitgewerkt of ben je nog zoekende naar het juiste model voor jouw sociale onderneming? Het kiezen van het juiste verdienmodel is een belangrijk onderdeel van je businessmodel. Je moet weten hoe je je klanten kunt vinden en hoe je winst kunt maken. Ben jij nog zoekende naar het juiste verdienmodel? Starterslift deelt een aantal voorbeelden om je op weg te helpen.
Voorbeelden van verdienmodellen
Als je jouw ondernemingsplan gaat schrijven moet je goed over het verdienmodel van je startup nadenken. Op welke manier wil jij geld gaan verdienen met je startup? Het draait om de onderscheidende waarde die jij als ondernemer aan je klanten biedt. Je kan kiezen voor één verdienmodel maar meerdere verdienmodellen naast elkaar is ook mogelijk. Een aantal van deze verdienmodellen bestaat al onwijs lang, maar er zitten ook een aantal vrij nieuwe tussen. We lichten een aantal verdienmodellen toe, zodat jij een goed beeld krijgt welke verdienmodel het beste bij jouw onderneming past.
Transactiemodel
Het transactiemodel is ongeveer het bekendste en makkelijkste verdienmodel dat er is. Je verkoopt jouw product of dienst aan een klant en die betaalt jou daarvoor. Denk hierbij aan auto’s, lunches, telefoons of een advies. Bij dit model is het wat lastiger om een loyaal klantenbestand op te bouwen. Je moet dus goed bedenken hoe je ervoor gaat zorgen dat klanten jouw producten of diensten blijven afnemen.
Advertentiemodel
Tegenwoordig zie je overal advertenties: in tijdschriften, kranten, op websites en televisie. Bij dit model verdien je geen geld door het verkopen van een product of dienst, maar door het verkopen van advertentieruimte in een van deze mediums. Het is belangrijk dat je veel lezers, luisteraars of kijkers hebt. Hoe hoger dit aantal, hoe hoger het bedrag dat je kan vragen voor advertentieruimte. Het voordeel van online advertentieruimte is dat dit zeer schaalbaar is, terwijl dit bij tijdschriften weer niet het geval is.
Commissie-/affiliatemodel
Via jouw website, blog of social media promoot je producten of diensten van andere bedrijven. Verkoopt het bedrijf door jouw promotieproducten of diensten? Dan krijg je een percentage of een vast bedrag per product. Dit is een verdienmodel dat we de laatste jaren steeds vaker terugzien. Let hierbij goed op je geloofwaardigheid en prijs niet ieder product aan waar je een aanbieding van krijgt.
Verhuur en leaseconstructies
Bij dit verdienmodel verhuur of lease je producten aan jouw klanten. Dit kan je doen met bijvoorbeeld auto’s, elektronische apparatuur of garageboxen. De producten die je verhuurt blijven van jou, maar worden steeds gebruikt door iemand anders. Je kan hetzelfde product dus vaker aanbieden. Bij dit verdienmodel moet je wel rekening houden met kosten voor onderhoud, afschrijving, verzekeringen en opslag.
Abonnementsvormen
Abonnementsvormen zijn een verdienmodel die we de afgelopen jaren steeds meer tegenkomen. De klant betaalt een vast bedrag voor een vastgestelde periode en krijgt daarvoor jouw product of dienst. Dit kennen we natuurlijk al heel lang van tijdschriften, sportscholen en streamingsdiensten. Maar je ziet deze vorm steeds vaker op andere manieren terugkomen zoals scheermesjes, maaltijdboxen en ondergoed. Het grootste voordeel van dit verdienmodel is dat klanten vaak vooruitbetalen. Hierdoor weet je als ondernemer al voor een bepaalde periode wat je omzet is en kan je adequater handelen als dit terug dreigt te lopen.
Uurtje factuurtje
Ook dit verdienmodel ken je vast wel. Je berekent het aantal gewerkte uren en deze reken je door aan de klant. Dit verdienmodel wordt vooral gebruikt in de dienstverlening. Denk aan een tekstschrijver die teksten voor een website maakt, een accountant die een jaarrekening voor een zzp’er optelt of een loodgieter die jouw toilet repareert. Bij dit model is het belangrijk dat je een goed inzicht hebt van je vaste en variabele kosten, zodat je het juiste tarief kan bepalen. Vaak geef je van te voren een inschatting van het aantal uren. Ben je langer of korter bezig dan verandert de prijs die je doorberekent. Wordt het een stuk meer dan is het netjes om dit eerst te overleggen. Het nadeel hiervan is dat je bij een standaard uurtarief vastzit aan een bepaald inkomen aangezien je maar een bepaald aantal uur per week kan werken.
Freemium
Dit is een relatief nieuw verdienmodel. Je levert gebruikers iets zonder dat zij ervoor betalen. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld online zoekmachines zoals Google, social media en apps. Hiermee kun je op meerdere manieren geld verdienen: je laat gebruikers betalen voor een uitgebreidere versie met meer mogelijkheden of je verdient geld door advertentieruimte in de app. Bij freemium loop je het risico dat jouw proefversie al heel goed is, waardoor mensen niet de betaalde versie zullen aanschaffen. Zorg er dus voor dat de uitgebreide versie de moeite waard is om voor te betalen. Dit verdienmodel is makkelijk schaalbaar en ook goed meetbaar.
Verdienmodellen voor sociaal ondernemerschap
Bij sociaal ondernemen gaat het om meer dan alleen geld verdienen. Je belangrijkste doel is om een maatschappelijk, sociaal of milieuprobleem op te lossen. Het doel is niet altijd om zoveel mogelijk winst te maken, maar om iets goeds te doen. Toch is het belangrijk dat je als sociaal ondernemer financieel onafhankelijk bent. Bovengenoemde verdienmodellen kunnen ook toegepast worden bij sociaal ondernemen. Een voorbeeld hiervan is de horecazaak Brownies and Downies; zij gebruiken het transactiemodel. Vinted hanteert zelfs meerdere verdienmodellen. Dat leggen we hieronder verder uit. Daarnaast kan je als sociaal ondernemer ook profiteren van verschillende financieringsvormen en subsidies. Wil jij een sociale startup beginnen denk dan goed na over je verdienmodel. Het is belangrijk om alles goed in kaart te brengen zodat jouw onderneming financieel gezond blijft.
Vinted
Het platform Vinted heeft een sociale en milieubewuste missie: ‘Van tweedehands de eerste keuze maken’. Je kan hier tweedehands spullen kopen, verkopen of ruilen. Vinted is een goed voorbeeld van een bedrijf met meerdere verdienmodellen. Het verdienmodel van Vinted is namelijk drieledig. De eerste geldstroom bestaat uit een vaste commissie én een percentage van vijf procent van de verkoopprijs die de koper betaalt. Het verkopen op Vinted is gratis. De tweede inkomstenbron zijn advertenties die verkopers kunnen plaatsen op Vinted. En de derde is de optie voor een ‘topadvertentie’, waarmee je als verkoper nog meer zichtbaarheid krijgt. Inmiddels speelt het bedrijf break-even en in de afgelopen drie jaar is de omzet steeds met 300 procent gestegen. Met nieuwe investeringen blijven ze hun techniek optimaliseren. Ze willen mensen overhalen sneller te verkopen, ze veilig te laten kopen en dat in verschillende landen. Inmiddels heeft het bedrijf 65 miljoen leden in 16 markten in zowel Europa als Noord-Amerika. Meer dan 300 miljoen tweedehands artikelen worden op het platform aangeboden.
Wat wordt het businessmodel voor jouw startup?
Wil jij een startup beginnen? Dan komt er veel op je af. Er moeten veel keuzes gemaakt worden en je moet veel zaken regelen. Weet jij al hoe je je startup gaat financieren? Starterslift kan daarbij helpen. Voldoe jij aan de voorwaarden voor financiering? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier. Wij brengen je ook in contact met een business developer die jou kan helpen de juiste keuzes te maken zoals een passend en rendabel verdienmodel.
Over Starterslift Investments
Starterslift Investments is een pre-seed fonds voor studenten en medewerkers van Tilburg University, Avans Hogeschool, Breda University of Applied Sciences, Fontys Hogescholen en voor startups uit de provincie Noord-Brabant. Het aanvragen van een lening en contact met Starterslift Investments verloopt altijd via een business developer binnen jouw kennisinstelling of bij de ontwikkelingsmaatschappijen Midpoint Brabant of Rewin.
Het Starterslift Investments fonds is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat, de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Breda en de gemeente Tilburg.
Starterslift investments B.V.
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg